EFRÉN LÓPEZ

Pàgina Web Oficial

Noticies     Present     Futur     Passat     Biografia     Discografia     Imatges     Àudio     Partitures     Vídeo     Premsa     Ràdio     Instruments     Documents     Enllaços     Contacte

 


TALLERS I SEMINARIS


PROPERS TALLERS


TALLER DE COMPOSICIÓ EN MÚSICA MODAL AMB EFRÉN LÓPEZ A SUÏSSA (28 DE JUNY/5 DE JULIOL DE 2015)

 

 

Els dies del 28 de juny al 5 de juliol de 2015 visitaré el centre Ateliers d'Ethnomusicologie de Ginebra, a Suïssa, on donaré un dels meus tallers de composició en música modal. A més, tindré el plaer d'acompanyar la gran ballarina Miriam Peretz com a músic en el seu taller dedicat a les danses perses i de l'Àsia Central. Podeu informar-vos de tots els detalls directament a la seua pàgina web: www.adem.ch.


V TALLER D'ENGINYERIA DE SO I PRODUCCIÓ MUSICAL AMB EFRÉN LÓPEZ AL CENTRE LABYRINTHOS DE CRETA (13/18 DE JULIOL DE 2015)

 

 

En aquest tipus de taller hom treballa des del començament a la fi tot el procés de creació i gravació musical en l'entorn home studio, tan important als nostre temps, ja que una gran part de les produccions comercials actuals, així com la major part de maquetes i demos es realitzen a aquest tipus d'estudis “casolans”. Vos esperem allà!

Podeu trobar tota la informació necessària a la pàgina web d'aquesta escola: www.labyrinthmusic.gr.


X TALLER DE COMPOSICIÓ EN MÚSICA MODAL AMB EFRÉN LÓPEZ AL CENTRE LABYRINTHOS DE CRETA (20/25 DE JULIOL DE 2015)

 

 

Aquest taller serà el desé que n'oferisc al centre Labyrinthos, situat al petit poble de Houdetsi, Creta. L'objectiu d'aquestos tallers és potenciar la composició en grup a partir dels ritmes i modes proposats, i pertanyents a les tradicions modals mediterrànies i asiàtiques principalment.

L'escola, dirigida per Ross Daly, a qui segurament ja coneixeu si heu visitat abans aquesta pàgina, funciona des de fa anys com a centre dedicat a diferents músiques modals, i acull cada estiu professors del més alt nivell de Turquia, Afganistan, Bulgària, Grècia, Iran, Israel i altres països, a més d'alumnes vinguts de tot arreu.


II TALLER DE COMPOSICIÓ EN MÚSICA MODAL AMB EFRÉN LÓPEZ AL FESTIVAL "WHAT IS MUSIC?". FRÍAS, BURGOS (27 DE JULIOL / 1 D'AGOST DE 2015)

 

 

Del 27 d'agost a l'1 de juliol torne a Frías (Burgos) per a participar com a professor en l'edició del festival "What Is Music?" de 2015. Com l'any passat, oferiré un taller de composició i improvisació en música modal. Estic molt content de tornar a tindre l'oportunitat de donar suport a aquesta fantàstica iniciativa que, pel que crec, és pionera a l'Estat, amb cursos de cada estil musical que vos pogau imaginar, a l'entorn medieval d'aquest xicotet poble burgalès. Ens veiem allà!

Més informació sobre el "What Is Music?" 2015 ací.


TALLERS REALITZATS


VII TALLER DE RABAB I MÚSICA AFGANA AMB DAUD KHAN SADOZAI

 

 

El nostre estimat Daud Khan Sadozai va tornar a estar amb nosaltres després d'una llarga pausa de vora dos anys per portar-nos una mica més de llum sobre la música afgana per a rabab. Va passar els dies 12, 13 i 14 de juny a l'Ateneu Cultural Cor Ciutat de Manises.

 

 


TALLER DE COMPOSICIÓ EN MÚSICA MODAL AMB EFRÉN LÓPEZ A CASAVIEJA (24/26 D'ABRIL DE 2015)

 

 

Per primera vegada vaig participar com a professor en un dels cicles de tallers que cada any organitza el luthier Jesús Reolid i els seus companys de l'Asociación Ibérica de la Zanfona (AIZ) en l'entorn rural del poble de Casavieja, Àvila. Aquesta primera experiència va ser molt gratificant per a mi, i tots els tallers programats van comptar amb una gran participació d'alumnes. Esperem repetir la propera tardor!

Algunes imatges d'aquesta trobada:

 


WHAT IS MUSIC?... TALLER DE COMPOSICIÓ AMB EFRÉN LÓPEZ A FRÍAS (BURGOS) (28 DE JULIOL/3 D'AGOST DE 2014)

 

 

Tal i com haviem anunciat en aquesta pàgina, es va celebrar al poble medieval de Frias (Burgos), la primera trobada What is Music? (www.wim2014.com), amb un bon grapat de cursets d'una gran varietat d'estils musicals, i moltes actuacions, tant oficials com improvisades.

Personalment, vaig oferir un taller de composició en música modal que va gaudir d'una gran acceptació. Una de les nits vam ser convidats a oferir un concert al recinte del castell que corona el poble, junt amb Miriam Encinas (dilruba i percussions), Carlos Ramírez (yaylı tanbur, bağlama, viola de roda i dotar), Isabel Martín (percussions i veu), Ido Segal (violí, hasa vina i percussions)i la ballarina Lalita Devi.

Ací vos oferim algunes imatges del taller i l'actuació, ja estem esperant per la segona edició de l'any que ve!

 

 


TALLER D'ENGINYERIA DE SO I PRODUCCIÓ MUSICAL AL LABERINT CRETENC (21/26 DE JULIOL DE 2014)

 

 

Del 21 al 26 de juliol vaig oferir el quart taller d'ingenyeria de so al Labyrinth Music Workshop de Houdetsi (Creta, Grècia), dirigit per Ross Daly. En aquest tipus de taller hom treballa des del començament a la fi tot el procés de creació i gravació musical en l'entorn home studio, tan important als nostre temps, ja que una gran part de les produccions comercials actuals, així com la major part de maquetes i demos es realitzen a aquest tipus d'estudis “casolans”.


TALLER DE COMPOSICIÓ I ARRANJAMENTS EN MÚSICA MODAL AMB EFRÉN LÓPEZ AL CENTRE LABYRINTHOS DE CRETA (14/19 DE JULIOL DE 2014)

 

 

Del 14 al 19 de juliol de 2014 vaig donar el meu nové taller de composició, arranjaments i improvisació en música modal al centre Labyrinthos de Creta, dirigit pel mestre Ross Daly.

Podeu trobar tota la informació sobre els tallers a la pàgina web d'aquesta escola: www.labyrinthmusic.gr.


TALLERS DE BAĞLAMA I UD AMB EFRÉN LÓPEZ I DE NEY AMB CHRISTOS BARBAS (MAS SER, BANYOLES, 3/5 DE JUNY DE 2014)

 


TALLER DE COMPOSICIÓ I ARRANJAMENTS EN MÚSICA MODAL AMB EFRÉN LÓPEZ AL CENTRE LABYRINTH DE CRETA (13/18 FEBRER 2014)

 

 

Del 13 al 18 de febrer de 2014 Efrén tornà a oferir el seu taller de composició, arranjaments i interpretació en música modal al centre Labyrinthos a Creta (Grècia). Aquesta vegada, alumnes vinguts de Grècia, Espanya, Xipre, Polònia, Estats Units i Aràbia Saudita van conviure durant una setmana composant i endinsant-se en el món del makam. Fins a l'estiu vinent!

Ací podeu obtindre informació del centre Labyrinthos.


TALLER DE MAKAM I MÚSICA OTOMANA AMB HRISTOS BARBAS (NEY) I EFRÉN LÓPEZ (UD) (SANT CELONI, 26 DE NOVEMBRE/1 DESEMBRE DE 2013)

 

 

Hristos Barbas neix a Tessalònica, Grècia en 1980. Des de menut estudia flauta de bec, música barroca, harmonia i contrapunt, finalitzant els seus estudis de música clàssica europea l'any 2002. Va estudiar musicologia i etnomusicologia en el Departament de Música de la Universitat de Aristotelio ( Tessalònica) i la School of Oriental and Asian Studies (Londres). Des del 2000 se centra en l'estudi del ney i la música clàssica otomana junt amb destacats intèrprets a Grècia i Turquia: Ömer Erdoğdular, Markos Skoulios, Panagiotis Neohoritis. Imparteix classes de ney i música otomana en la Universitat de Música Popular i Tradicional d'Arta (Grècia), i també en la de Macedònia (Tessalònica, Grècia).

 

Efrén López és un multiinstrumentista fundador dels grups L'Ham de Foc, Evo, Trio Petrakis/López/Chemirani, Aman Aman i Sabir, i col·laborador en molts altres grups en el camp de la música antiga i d'arrel (Ross Daly & Labyrinth, Daud Khan Ensemble, Oni Wytars, Via Artis Konsort, Capella de Ministrers, Carles Dénia, Maria del Mar Bonet...). S'acosta al repertori medieval i tradicional des de l'estudi de les músiques modals de la mà de grans mestres de Grècia, Turquia, Afganistan i Índia (Ross Daly, Necati Çelik, Yurdal Tokcan, Erkan Oğur, Erol Parlak, Daud Khan Sadozai, Mohammed Rahim Khusnawaz, Mehmet Erenler, Erdal Erzincan, Ajoy Chakrabakhti...). Ha actuat en reconeguts festivals de tota Europa, nord d'Àfrica, Xina i Amèrica, i participat en la gravació de més de 60 CD's. Com a enginyer de so, arranjador i productor ha treballat amb L'Ham de Foc, Kelly Thoma, Evo, Petrakis/López/Chemirani, Aman Aman i Sabir entre d'altres. Ha impartit cursos sobre composició en música modal a Espanya, Grècia, Xipre i Portugal.

 

L'objectiu del taller de makam i música otomana és l'apropament pràctic a la música que sol interpretar-se amb el ney i l'ud, tant en el repertori secular com en el religiós. L'estil particular en el qual està enfocat es basa en la tradició oral dels músics que pertanyen a la cultura Mevlevi, així com en l'innovador estil que va sorgir durant el s. XX i acostà els instruments de la cultura turca al que se suposa el model per a tot instrument en el marc de la música otomana: la veu humana. Per aquest motiu el taller està adreçat no sols a intèrprets de ney o ud sinó també a cantants o intèrprets d'altres instruments capaços d'executar escales microtonals (violí, cello, tanbur...) i vullguen familiaritzar-se amb el makam turc.

 


TALLER DE RIQ, BENDIR, DAVUL I RITMOLOGIA DEL NORD DE GRÈCIA AMB VASILIS SARIKIS (SANT CELONI, 26/30 DE NOVEMBRE DE 2013)

 

 

Vasilis Sarikis és un percussionista, compositor i productor grec amb seu a Londres, Regne Unit. Els seus amplis estudis i recerques han donat com a resultat un so únic que combina tambors de marc (bendir, daf, daire...), riq i davul, amb el llenguatge del sud de l'Índia (konnakol), la bateria i altres percussiòns, així com l'ús de loops en directe i l'electrònica. Vasilis ha actuat en sales i festivals com el Concertgebaw, Òpera de Viena, Barbican, Gulbenkian Centre, Royal Albert Hall, Paleo Festival, Festival CTM i molts altres. Ha aparegut en les canals de ràdio i televisió de tot el món i ha impartit seminaris i tallers a l'Índia, Suècia, Creta i Londres. Ha enregistrat diversos discos i ha treballat amb els productors Nick Page, Samy Bishai, Attab Haddad, Sparrey Lee i Steve Baker, entre d'altres. Treballa actualment amb Natacha Atlas, Khyam Allami, Shekoyokh, Dunya Duo i el seu projecte multi-instrumental/electrònic en solitari. Per més informació podeu visitar: www.vasilissarikis.com.

En el seu taller vam treballar, a banda de les tècniques bàsiques dels instruments que domina Vasilis —bendir, riq, davul—, els ritmes tradicionals del nord de Grècia i els Balcans, parant especial atenció en els patrons asimètrics (7/8, 9/8, 11/16, 13/16, 15/16...). A més, introduïnt-nos en la tècnica Konnakol del sud de l'Índia, que ell mateix ha adaptat a molts altres estils musicals per improvisar i crear els nostres propis patrons rítmics.

 


TALLER DE COMPOSICIÓ, IMPROVISACIÓ I ARRANJAMENTS EN MÚSICA MODAL AMB EFRÉN LÓPEZ (SINTRA, PORTUGAL, 17/20 D'OCTUBRE DE 2013)

 

 

Els dies del 17 al 20 d'octubre he ofert a la ciutat de Sintra, a Portugal, un nou taller d'interpretació en música modal organitzat pel percussionista Baltazar Molina i els seus col·laboradors. Han sigut quatre dies molt intensos i amb un resultat musical increïble per a un periode tan curt de temps, gràcies al bon nivell dels alumnes i a l'ambient tan màgic de l'espai on va tindre lloc el taller, una espècie de cúpula construïda a una casa rural vora mar.

 

 

 


TALLER D'ENGINYERIA DE SO I PRODUCCIÓ MUSICAL AMB EFRÉN LÓPEZ AL LABERINT CRETENC (26/31 D'AGOST DE 2013)

 

 

Els dies 26 al 31 d'agost vaig oferir un dels meus tallers d'ingenyeria de so al Labyrinth Music Workshop de Houdetsi (Creta, Grècia), dirigit per Ross Daly. En aquest tipus de taller hom treballa des del començament a la fi tot el procés de creació i gravació musical en l'entorn home studio, tan important als nostre temps, ja que una gran part de les produccions comercials actuals, així com la major part de maquetes i demos es realitzen a aquest tipus d'estudis “casolans”.

Ací podeu escoltar algunes de les peces que vam enregistrar amb els alumnes i alguns altres músics que vam convidar. A gaudir-ho!

 

EFRÉN LÓPEZ

rabab, viola de roda, tanbur afganés

STELIOS PETRAKIS

lauto, bulgari, lyra, cura

MEIRA SEGAL

ney

MARIA FASOULAKI

veu, tumbaki

JÉRÔME SALOMON

bendir

SOFIA EFKLIDOU

cello

MAX BRUMBERG

arpa de boca

 

 Barbouni (trad. Creta)

 Madhuvanti (trad. Kashmir)
 Black os/Tiennet (Patrick Bouffard)

II TALLER DE TABLA I RITMOLOGIA DEL NORD DE L'ÍNDIA AMB CIRO MONTANARI (MANISES, 25/26 DE MAIG DE 2013)

  

 

Tornàrem a rebre en Ciro Montanari a terres valencianes per celebrar el segon taller de tabla i ritmologia del Nord de l'Índia. Per aquesta ocasió el taller va tindre lloc a les instal·lacions que amablement ens va cedir l'Ateneu Cultural Cor Ciutat de Manises (L'Horta Sud).


VI TALLER DE RABAB I MÚSICA AFGANESA AMB DAUD KHAN SADOZAI (MANISES, 25/26 DE MAIG DE 2013)

  

 

El fenomen que s'està produint amb el rabab afganés a la Península i a Europa en general serà estudiat als llibres de musicologia en el futur, n'estem segurs! En uns anys la febre per conèixer més a fons aquest instrument s'ha estés a l'Occident com una molt saludable malaltia de la que ens declarem feliços patidors també al País Valencià.

El cas és que els passats dies 24, 25 i 26 de maig, i amb motiu del concert que va oferir el mestre Daud Khan Sadozai al festival Murcia Tres Culturas en eixes dates, el vam convidar a compartir amb nosaltres el seu coneixement d'aquest meravellós instrument per sisena (sí, sí, sisena!) vegada.

En aquesta ocasió vam celebrar el taller a les instal·lacions que amablement ens va cedir l'Ateneu Cultural Cor Ciutat de Manises (L'Horta Sud).

 


MASTERCLASS I CONCERT DIDÀCTIC AMB EFRÉN LÓPEZ AL BERKLEE COLLEGE OF MUSIC DE VALÈNCIA (16 D'ABRIL DE 2013)

 

 

Efrén tornà a col·laborar amb la prestigiosa Berklee College of Music de València, aquesta vegada amb una masterclass de composició en música modal, a més d'un concert amb alumnes del mateix centre.

Des de fa anys Efrén López ve realitzant aquest tipus de trobades als centres Labyrinthos i Mousiko Horio, (Grècia), Khatawat (Forli, Itàlia) i a altres ciutats com Ciutadella, Menorca, o Xàtiva.

L'objectiu d'aquestos tallers é l'experimentació dins del camp de la denominada “música modal”, que no utilitza harmonia i basa la seua estructura en certes escales, normes i estètica de moviments i ornamentació molt específiques i ben definides. Amb aquesta premissa, analitzem obres pertanyents a les tradicions que fan servir aquestos sistemes: música grega, turca, iraniana, àrab, azerí, índia, afgana... Tant en la seua vessant melòdica i intervàl·lica com rítmica. Partint de l'anàlisi de tot aquest material podem crear les nostres pròpies composicions, arranjaments i improvisacions, amb els intervals, les rítmiques asimètriques i altres elements no habituals en les tradicions de l'Europa occidental. Els elements bàsics amb els que treballem són els següents:

 

Introducció al Makam turc, estretament relacionat amb el Maqam àrab, el Dastgah persa i els Ihoi bizantins, analitzant alguns dels seus modes: Uşşak, Beyati, Hüseyni, Karciğar, Muhayyer, Muhayyer Kürdi, Isfahan, Buselik, Hicaz, Hümayün, Uzzal, Şehnaz, Şedd-i Araban, Kürdi, Dügâh,
Bestenigar, Sabâ, Sabâ Zemzeme, Segah, Müstear, Hüzzam, Evç, Evçara, Acem Aşiran, Acem Kürdi, Sultâniyegâh, Ferahfeza, Rast, Pençgâh, Mahur, Nihavend, Neveser, Nikriz, Hicazkar, Kürdilihicazkâr, Suz-i Dil…

 

Introducció a la Raga, sistema modal que utilizat principalment a l'Índia, Afganistan i Pakistan. Raga(s): Yaman, Meg, Chandrakauns, Malkauns, Marwa, Bhairavi, Khamaj, Ahir Bhairav, Bhopali, Basan Mukhari, Jog, Puriya Kalian, Darbari Kanada, Piloo, Pahari, Teelang, Kirwani, Puriya Kalian, Bhimpalasi, Todi, Madhuvanti...

 

Ritmologia: nocions dels patrons rítmics Usul otomans i Aksak o asimètrics delss Balcans, Turquia i Grècia (5/8, 7/8, 9/8, 10/8, 11/16, 13/16, 15/16...) Introducció al concepte rítmic Tala indi.


TALLER D'ENGINYERIA DE SO I PRODUCCIÓ MUSICAL AMB EFRÉN LÓPEZ AL LABERINT CRETENC (4/9 D'ABRIL DE 2013)

 

 

Tal i com havíem anunciat a aquesta plana, del 4 al 9 d'abril passats vam celebrar al Centre Laberint de Creta —que ja coneixereu perfectament si és que visiteu aquesta pàgina sovint— un nou taller d'enginyeria de so per a músics. En aquest tipus de taller treballem des del començament a la fi tot el procés de creació i gravació musical en l'entorn home studio, tan important als nostre temps, ja que una gran part de les produccions comercials actuals, així com la major part de maquetes i demos es realitzen a aquest tipus d'estudis “casolans”.

Ací podeu escoltar algunes de les peces que vam enregistrar amb els alumnes, d'un nivell artístic i tècnic realment altíssim amb només cinc dies de treball i un equip bàsic de gravació.

 

LÓPEZ

ud, bendir

YANIV MASEL

veu, ud

SPYROS PLOUMBIS

cant ortodoxe, kanun

PETER JAQUES

truba

HRISTOS BARBAS

ney

ANGELIKA BARALL

lyra de Creta

FINN JUHL

santur persa

 

 Sí, no (Efén López)

 Theotoke parthene (himne bizantí)
 Benezer alim (Yaniv Masel)

V TALLER DE RABAB I MÚSICA AFGANESA AMB DAUD KHAN SADOZAI (MANISES, 19/23 D'OCTUBRE DE 2012)

 

 

Durant propers dies 19, 20, 21, 22 i 23 d'octubre vam tindre a Daud Khan Sadozai oferint el cinqué curset de rabab que es va celebrar a terres valencianes. Aquesta vegada el taller tornà a tindre lloc a Manises.

Ací teniu tota la informació del seminari.

 


TALLER DE TABLA I RITMOLOGIA DEL NORD DE L'ÍNDIA AMB CIRO MONTANARI (MANISES, 19/23 D'OCTUBRE DE 2012)

 

 

Per primera vegada ens vam endinsar en el fascinant món de la percussió del nord de l'Índia, probablement el sistema rítmic més complet i complex que existeix al planeta. Ho vam fer de la mà de l'expert italià Ciro Montanari i la seua expressiva tabla, el principal instrument de percussió de la música popular i clàssica indostaní. Més informació ací.

 


TALLERS D'ENGINYERIA DE SO I DE COMPOSICIÓ AMB EFRÉN LÓPEZ AL LABERINT D'EN ROSS DALY (20/25 D'AGOST I 27 D'AGOST/1 DE SETEMBRE DE 2012)

 

 

El passat agost de 2012 vam oferir dos tallers diferents al Laberint de Houdetsi (Creta), centre d'ensenyament dedicat a la música modal i dirigit per Ross Daly. El primer d'aquests cursets va ser el ja habitual des de fa uns anys de composició en música modal. Com a novetat, però, i a banda d'aquest, vam experimentar amb un de nou dedicat al so i la producció en home studio per a música acústica. Ací podeu escoltar alguns dels treballs de pràctiques, arranjats, interpretats i enregistrats pels propis alumnes.

 

 Tajik song (tradicional, lletra Fulya Özlem)

 

Per què viatges d'una terra a una altra, cor boig?
Has perdut allò que tothom ha trobat?
És això el que estàs buscant?

 
Com si l'antídot al verí que hi ha a la teua sang estigués al cim d'una muntanya
O escrit a l'alé dels vents que et porten per tot arreu

 

No pots quedar-te quiet a un lloc
No caps a ta casa
Vinga, pren el teu instrument i toca una cançó
No hi ha més pàtria per tu en aquest món que el teu instrument

 

(dedicat a tots els músics viatgers, poema de Fulya Özlem adaptat a aquest tema tajik)

 

Inscripcions i més informació sobre el Labyrinth: www.labyrinthmusic.gr


TALLER I CONCERT A MENORCA AMB EFRÉN LÓPEZ, MIRIAM ENCINAS I GELIAH (28/29 DE JULIOL DE 2012)

 

 

Els dies 28 i 29 de juliol de 2012 Efrén va oferir un taller de composició i arranjaments en música modal a Ciutadella (Menorca), a més d'un concert amb Miriam Encinas i la col·laboració de la ballarina Geliah el dia 28 al claustre del Seminari. En aquest tipus de taller hom treballa a partir de sistemes modals com la raga índia o el makam turc/àrab i patrons rítmics poc comuns en les tradicions europees occidentals.

Ací podeu trobar tota la informació al respecte.


IV TALLER DE NEY I MÚSICA CLÀSSICA OTOMANA I MEVLEVÍ AMB HRISTOS BARBAS (13/17 DE JUNY DE 2012)

 

 

Just un any després de l'últim taller de ney i música clàssica otomana i mevlevi del grec Hristos Barbas tornàrem a tindre'l entre nosaltres, aquesta vegada a Manises. +info (PDF)


TALLER DE TOMBAK I ALTRES PERCUSSIONS AMB BIJAN CHEMIRANI (24/25 DE MAIG DE 2012)

 

 

Aprofitant el seu pas per València de camí al concert que el trio Petrakis/López/Chemirani dinà al festival Murcia Tres Culturas, Bijan Chemirani va impartir un taller de dos dies (24 i 25 de maig de 2012) a Manises dedicat al tombak, el seu principal instrument, i a d'altres instruments de percussió com ara el bendir o el daf.

 


TALLER DE MÚSICA DE CRETA AMB STELIOS PETRAKIS (24/25 DE MAIG DE 2012)

 

 

Sí, companys, increïble peró cert! Amb motiu del concert del trio Petrakis/López/Chemirani al festival Tres Culturas de Múrcia, vam tindre l'ocasió de compartir uns dies de música i molt més amb el gran intèrpret de música cretenca Stelios Petrakis, al que ja coneixereu bé si és que freqüenteu aquesta pàgina, amb la lyra i el lauto.

La música popular de l'illa de Creta és sens dubte un cas a banda dins el conjunt de tradicions musicales d'Europa per diferents motius. A cap altre lloc del continent existeix una tradició tan viva i fèrtil com a aquesta illa grega, tal vegada comparable —sols remotament— al flamenc a Andalusia i a la tradició irlandesa pel que fa a volum i repercussió d'actuacions, discografia i nombre de músics professionals en actiu.

Com sol ser habitual, la ubicació de Creta deixa entrevore clarament quina és la procedència dels elements que conformen la seua música, amb influències tant europees gràcies al seu passat venecià, com a turques per l'ocupació otomana, a més de le àrabs, gregues i d'altres cultures.

Els principals gèneres musicales cretencs són les danses, instrumentals o cantades (syrtós, maleviziótis, pentozális, sústa...) i d'improvisació poètica i musical (kontiliés), a més del gènere de cant lliure rizítiko.

 


TALLER DE COMPOSICIÓ I ARRANJAMENTS EN MÚSICA MODAL AMB EFRÉN LÓPEZ AL CENTRE LABYRINTHOS (CRETA/GRÈCIA, MARÇ DE 2012)

 

 

Aquestes són algunes de les brillants composicions que els alumnes assistents al passat seminari d'Efrén van crear, arranjar i interpretar al centre Labyrinthos de Houdetsi, a l'illa de Creta (1/6 de març de 2012). Realment una de les edicions més creatives (i ja en van cinc) fins al moment!

 

 Composició en un cicle de 17 temps, utilitzant l'escala del makam Uşşak

 Piloo (composició dels alumnes en aquesta raga índia)

 Composició en diferents modes partint de l'estructura de les estampides medievals franceses

 Composició en ritme de 13 temps

 

Houdetsian Estampie Rag Piloo

IV TALLER DE RABAB AMB DAUD KHAN SADOZAI (11/14 DE FEBRER DE 2012)

 

 

Una vegada més vam acollir el mestre del rabab Daud Khan Sadozai per al quart taller de música afganesa, que en aquesta ocasió es va celebrar a Manises (L'Horta, País Valencià) els dies 11, 12, 13 i 14 de febrer de 2012.

 

(fotos: Javier González/Kontxi Díez)


TALLER DE COMPOSICIÓ I ARRAJAMENTS AMB EFRÉN LÓPEZ AL CENTRE KHATAWAT (FORLI/ITÀLIA, 4/5  DE FEBRER DE 2012)

 

 

Des de fa uns anys venim realitzant aquest tipus de trobades al centre Labyrinthos de Creta. Els propers 4 i 5 de febrer de 2012 repetirem l'experiència per primera vegada al centre Khatawat de Forli (Itàlia). Es tracta de tallers dissenyats per a la creació musical pels propis assistents a partir dels materials que es proporcionen i expliquen, provinents de tradicions englobades dins del que s'ha anomenat "música modal".

S'incideix especialment en les tradicions medieval europea, dels Balcans, Orient Mitjà i Índia/Afganistan. A través dels ritmes i escales menys comuns en l'entorn musical "europeu" i, per tant, més interessants per tot músic inquiet i curiós, com ara diferents esquemes rítmics irregulars, i modes provinents dels sistemes turc/àrab, persa i indi (makam, raga...), creem les nostres pròpies composicions i improvisacions.

Són preferibles, tot i que no imprescindibles, un cert nivell de solfeig i un bon domini del propi instrument. Tanmateix, el taller està obert a tot tipus d'instruments melòdics, percussions i veus

Informació sobre el seminari al centre Khatawat ací.


TALLER DE NEY I MÚSICA CLÀSSICA OTOMANA AMB HRISTOS BARBAS (14/18 DE JUNY DE 2011)

 

 

Els dies 14 al 18 de juny de 2011, vam tindre de nou amb nosaltres a Hristos Barbas, amb un tercer taller  de ney i música clàssica otomana i mevlevi que, encara que enfocat a través d'aquest instrument, s'obre també a la veu i a qualsevol tipus d'instrument capaç d'interpretar intervals microtonals. Així, a banda dels habituals ney, ud, tanbur, kemençe o kanun que es fan servir en aquest tipus de música, són també benvinguts violoncels, violins, violes, etc.

Per aquest taller estrenàrem ubicació i ens vam traslladar al centre Matilde Salvador d'Aldaia. +info (PDF)

 

 


TALLER DE RABAB, SAROD I MÚSICA D'AFGANISTAN AMB DAUD KHAN SADOZAI (16 I 17 D'ABRIL DE 2011)

 

 

Tercer taller amb el mestre afganès Daud Khan Sadozai, que ja té al Mas de Flors el seu fidel grup d'alumnes i seguidors.

 


TALLER DE RABAB I MÚSICA D'AFGANISTAN AMB DAUD KHAN SADOZAI (3, 4 I 5 DE DESEMBRE DE 2010)

 

 

Per segona vegada en aquest 2010 -3, 4 i 5 de desembre- vam tindre el gran privilegi de compartir uns dies amb el mestre Daud Khan Sadozai, un dels escasos intèrprets de rabab afganès al món occidental, endinsant-nos una passa més en els secrets de l'nstrument que millor representa el sentir del poble afganès. +info (PDF)

 

Fotos: Jesús Morcillo


TALLER DE MÚSICA DE CRETA. LAOUTO I LYRA AMB STELIOS PETRAKIS (29, 30 I 31 D'OCTUBRE DE 2010)

 

 

Per al primer seminari de música de Creta que va tindre lloc al Mas de Flors, els dies 29, 30 i 31 d'octubre de 2010, vam tindre el plaer de convidar l'Stelios Petrakis, gran coneixedor de la tradició de l'illa, tant com a intèrpret de lyra, laouto i bulgari, com en la seua vessant de compositor, productor i constructor dels seus propis instruments. +info (PDF)

 

Fotos: Jesús Morcillo


TALLER DE NEY I MÚSICA CLÀSSICA OTOMANA AMB HRISTOS BARBAS (15, 16 I 17 D'OCTUBRE DE 2010)

 

 

Els dies 15, 16 i 17 d'octubre de 2010, tornàrem a fer amb Hristos Barbas un taller d'ensemble de música clàssica otomana i mevlevi que, encara que enfocat a través del ney, va estar obert també a la veu i a qualsevol tipus d'instrument capaç d'interpretar intervals microtonals. Així, a banda dels instruments que es fan servir habitualment per aquest tipus de música (ney, ud, tanbur, kemençe, kanun...) són també benvinguts violoncels, violins, violes, etc. +info (PDF).


TALLER DE TOMBAK AMB PEDRAM KHAVARZAMINI (8, 9 I 10 D'OCTUBRE DE 2010)

 

 

El virtuós percussionista iranià Pedram Khavarzamini ens introdueix en la tècnica i la ritmologia del tombak persa, principal instrument de percussió de la música clàssica iraniana i que ha desenvolupat en les darreres dècades una refinada tècnica.

 

Fotos: Jesús Morcillo


TALLER DE VIOLA DE MÀ AMB OCTAVIO LAFOURCADE (24, 25 I 26 DE SETEMBRE DE 2010)

 

 

 

Primer taller dedicat a la música del Renaixement, concretament al repertori de viola de mà o vihuela dels segles XV i XVI amb el músic i escriptor xilè Octavio Lafourcade (24, 25 i 26 de setembre de 2010).


TALLER DE NEY I MÚSICA CLÀSSICA OTOMANA AMB HRISTOS BARBAS (2, 3 I 4 DE JULIOL DE 2010)

 

 

Seminari de ney i música clàssica otomana amb el grec Hristos Barbas, celebrat els dies 2, 3 i 4 de juliol de 2010.

 

 

Fotos: Jesús Morcillo


SEMINARI DE RABAB, SAROD I MÚSICA D'AFGANISTAN AMB DAUD KHAN SADOZAI (30 D'ABRIL, 1 I 2 DE MAIG DE 2010)

 

 

Primer seminari organitzat al Mas de Flors amb el mestre afganès del rabab Daud Khan Sadozai. El curset es va celebrar els dies 30 d'abril i 1 i 2 de maig de 2010.

 

Fotos: Javier González

 

 

Fotos: Jesús Morcillo


TALLER DE COMPOSICIÓ I ARRANJAMENTS EN MÚSICA MODAL AMB EFRÉN LÓPEZ A LABYRINTHOS (CRETA/GRÈCIA, AGOST DE 2009)

 

 

Ací teniu unes mostres en MP3 del treball realitzat pels assistents al seminari impartit per Efrén al centre Labyrinthos (Creta/Grècia) entre els dies 17 i 22 d'agost de 2009. El taller va estar centrat en el treball de composició dels propis alumnes basat en les anàlisis prèvies d'escales i patrons rítmics de diferents tradicions modals proposades. Més informació sobre les activitats del centre Labyrinthos (concerts, tallers, exposicions...) ací.

 

 Kurd

 Bhairavi
 5x8
 Mona Lisa (en concert)

CONCERTS DIDÀCTICS DE MÚSICA MEDIEVAL AMB EVO (MELIANA, 14 I 15 DE MAIG DE 2009)

 


TALLER DE MÚSICA MEDIEVAL AL MOUSIKO HORIO (PILIO/GRÈCIA, AGOST DE 2008)

 

Concert amb els alumnes

Istampitta Ghaetta

 


TALLER DE MÚSICA MEDIEVAL AMB EFRÉN LÓPEZ AL MOUSIKO HORIO (PILIO/GRÈCIA, AGOST DE 2007)

 

 

Aquest seminari va estar centrat en els arranjaments i interpretació en música medieval. Ací teniu unes fotos i quatre mostres d'audio del concert donat pels alumnes com a cloenda del curset al poble d'Agios Lavrentios. Més informació sobre les activitats del Mouskio Horio (Music Village) ací.

 

 Maria Matrem (Llibre Vermell)

 Imperayritz (Llibre Vermell)
 Ez ieu am tal (anònim trobadoresc)
 Rosa das rosas (Cantiga de Sta. Maria)


 

TORNAR A PÀGINA PRINCIPAL