EFRÉN LÓPEZ

Pàgina Web Oficial

Noticies     Present     Futur     Passat     Biografia     Discografia     Imatges     Àudio     Partitures     Vídeo     Premsa     Ràdio     Instruments     Documents     Enllaços     Contacte

 


EVO


 

 

Evo està format per músics experimentats dins del camp de la música antiga i d'arrel (L’Ham de Foc, Els Trobadors, Aman Aman, Capella de Ministrers, Oni Wytars, Ross Daly & Labyrinth...) que ens presenten aquest nou projecte dedicat exclusivament al repertori medieval. El seu criteri pel que fa a la interpretació d'aquesta música —de fet una música "morta"— els porta a la investigació d'elements presents en tradicions musicals vives, tant europees com orientals o nordafricanes, que guarden relació amb el nostre passat medieval.

Reprenen així, una rica varietat de recursos a traves de tècniques d'ornamentació, rítmica, improvisació o instrumentàrium tot creant una estètica viva.


Músics


 

EFRÉN LÓPEZ

ud, viola de roda, llaüt, cítola, baldosa, guiterna, saltiri de martells, trompa marina, saltiri pinçat, anafil, rabab, arpa gòtica

Multiinstrumentista fundador dels grups L'Ham de Foc, Trio Petrakis/López/Chemirani, Aman Aman i Sabir i col.laborador en molts d'altres en el camp de la música antiga i d'arrel (Capella de Ministrers, Göksel Baktagir, Daud Khan Ensemble, Maria Laffitte, Estampie, Oni Wytars, Carles Dénia, Ross Daly...). S'acosta al repertori medieval a partir de l'estudi de les músiques modals de la mà de grans mestres de Grècia, Turquia, Afganistan i la Índia (Ross Daly, Necati Çelik, Erol Parlak, Daud Khan, Mohammed Rahim Khusnawaz, Yurdal Tokcan, Mehmet Erenler, Ajoy Chakrabakhti...). Els seus arranjaments, tot prenent la base històrica de la música medieval, tracten d'aportar un tarannà vibrant i dinàmic al repertori escollit.

 

MIRIAM ENCINAS

flautes de bec, viella, riq, bendir

Nascuda en el si d'una família de músics des de ben menuda s'endinsa en el món de la música popular amb els grups Els Trobadors i L'Arc en el Cel. Més tard inicia els seus estudis de flauta de bec, percussió i viola da gamba. La seua musicalitat combina la frescor d'una intèrpret crescuda en un ambient de música tradicional amb la rigorositat i  precisió de la formació acadèmica. Alguns del grups amb els què ha col·laborat són: Joi de Trobar, Via Artis Konsort, Els Trobadors, Zohreh Jooya, Ross Daly & Labyrinth, L'Ham de Foc, Lídia Pujol i Ensemble l'Albera.

 

IVÁN LÓPEZ

veu

Aquest és el primer projecte fora del rock d'aquest multiinstrumentista i cantant de creativitat compulsiva. A la seua trajectòria com a intèrpret i arranjador (The X, Soledad Giménez, Presuntos Implicados) s'hi suma la vessant de compositor de música per a cinema i dissenyador. La seua andrògina i inusual veu de tessitura fora d'allò comú dóna un distintiu caràcter i credibilitat al repertori medieval, interpretat habitualment per cantants de veus impostades vinguts del clàssic.

 

PAU MARCOS

viella

Havent estudiat violí i piano descobreix a l’edat de dinou anys la viola de gamba, el seu repertori, i sobretot una per a ell nova manera d’apropar-se a la música dita antiga a les classes de Christian Sala al CNR de Perpinyà. El juny de 2008 surt del Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de Lyon amb el Diploma Superior i les felicitacions del jurat. Pau Marcos es troba a l’iniciativa de projectes com “Elogi de la follia”,del trio de violes Chelys Consort, o l’Ensemble Charivarii de Mos Azimans. Ha realitzat també gravacions amb Marianne Muller (Zig-Zag Territoires), l’ensemble Musica Nova (Aeon), i la Main Harmonique.

 

 

ROBERT CASES

arpa, cítola

Cursa els estudis de guitarra al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València i els de música antiga als Conservatorium van Amsterdam i Koninklijk Conservatorium de l’Aia. Ha realitzat cursos de perfeccionament amb Ricardo Gallén, David Russell, Roberto Ausell, Manuel Barrueco, Hopkinson Smith o Eduardo Egüez, entre d’altres.
És component del grup de música barroca Allegoria Ensemble. Ha col.laborat arreu d’Europa amb agrupacions com Kinderkoor Academie Nederland, COQU Ensemble, Grup Ricercare, la Nederlandse Bachvereniging, Victoria Musicae, Música Trobada, Harmonia del Parnàs, Almodí Cor de Cambra, Amystis o Evo.

 

DIEGO LÓPEZ

tombak, bendir, tamburello, davul, pandero de Peñaparda

Especialista en diversos instruments de percussió tradicional, que interpreta i fabrica ell mateix. Ha estudiat percussió àrab amb Samir Sahabi, bendir amb els mestres Zohar Fresco, David Mayoral, Serguei Sapritchev i Glen Velez, tabla índia amb Shiv Shankar Ray, i tombak iranià amb Pedram Khavarzamini i Bijan Chemirani. Ha aplicat tots aquest coneixements en nombrosos projectes de música antiga i d'arrel: L'Ham de Foc, Ross Daly & Labyrinth, Stelios Petrakis, Evo, Aman Aman, Miquel Gil, Ana Alcaide, Sabir, La Beniterrània, Lluís Llach...

 

 


Altres col.laboradors


 

LAIA PUIG

flautes, cornamuses

 STELIOS PETRAKIS

lyres de Creta

KELLY THOMÀ

lyra de Creta

COR DE CAMBRA L'ALMODÍ

Veus

 PEDRAM KHAVARZAMINI

tombak

OSVALDO JORGE

tabla, kanjira, ghatam, bendir

 


Programes


MOTZ E SO Música dels trobadors occitans i catalans dels segles XII i XIII

La poesia occitana gaudí d'un gran esplendor durant els segles XII i XIII i representà un ampli moviment artístic i social que, pels canvis profunds que va provocar en la forma de concebre les relacions home-dona, constitueix un dels fenòmens més importants de la història de la civilització europea. L'amor, en el sentit romàntic de la paraula, no ha existit des de sempre: és un invent dels trobadors. Els gèneres trobadorescos més coneguts van ser la canso, poema sobre l'amor cortès, i el sirventes, sàtira moral o política. Altres gèneres importants eren la tenso o debat entre dos o més interlocutors amb opinions contràries, l'alba, composició que expressa el sentiment de dos amants que han passat la nit junts i s’han de separar amb l’arribada del dia, alertats per un vigilant; en la pastorella, el cavaller prova de seduir una pastora; el planh és un lament per la mort d'algun noble o persona destacada. Els arranjaments que es presenten estan creats a partir d'obres de Berenguer de Palou, Raimon de Miraval i Peire Cardenal, entre d'altres.

ISTAMPITTA Danses medievals instrumentals

La dansa, passatemps favorit de l'Edat Mitjana, necessitava clarament alguna forma d'acompanyament musical. A la França del segle XIII es va copiar una col·lecció de melodies coneguda com a “Chansonnier du Roi”, dins el qual hi ha, entre d'altres peces, una sèrie de danses i estampides “reials” que amb tota probabilitat constitueixen el més antic exemple de música instrumental de dansa conservat a Occident.  Totes aquestes danses són monofòniques i consisteixen en diferents seccions repetides o punctia. Una altra col·lecció la trobem a un manuscrit anònim toscà del s. XIV conservat a la Biblioteca de Londres. Inclou melodies com el Lamento di Tristano i La Rotta o La Manfredina i La Rotta, peces de vital importància en el desenvolupament de la dansa instrumental, atès que són el primer testimoni conservat en què una dansa lenta enllaça amb una altra de més ràpida, i d'evident coherència rítmica i melòdica amb la primera.

DOMINA L'univers femení en l'Edat Mitjana (en col.laboració amb les veus femenines del Cor de Cambra L'Almodí)

En cap societat ni època, néixer home o dona és un fet biològic neutre, una simple qualificació “natural”. Ben al contrari, aquesta condició apareix modelada per la societat de la qual és producte. Musicalment, podem apropar-nos a la complexa visió que hom tenia a l'Edat Mitjana d'allò femení a través de moltes i ben diferents perspectives: la dels trobadors i la imatge que van crear de la dona com a ideal de perfecció i centre indiscutible del fin' amor, o com a rival en els jocs dialèctics de les pastorelles o les tensos; les visions oposades que en tenia l'Església -bé com o ésser temptador i pecaminós per naturalesa, bé com a paradigma de puresa i creadora de vida en la figura de la Verge Maria-; o la de simple objecte de plaer dels goliards autors dels Carmina Burana... La mirada femenina com a contrapunt a l’obra dels trobadors es troba en les creacions de les compositores i poetesses medievals, des de la mística de Hildegard von Bingen a l'elegant sensualitat de les trobayritz Comtessa de Dia o Blanca de Castella.

BALANSIYA La València musulmana de Xarq Al-Andalus (en col.laboració amb Lamia Bedioui)

Xarq Al-Andalus, 'l'Orient de la terra dels vàndals'. Així fou nomenat pels musulmans l'est peninsular durant els llargs anys que habitaren les nostres terres. Vora huit segles de convivència, no tan harmoniosa com romànticament es creu, però que, per descomptat, va donar els positius fruits que ofereix qualsevol tipus de coexistència, per imposada o violenta que aquesta siga. Influències d'anada i tornada que es reflecteixen mitjançant la música tant o més que amb qualsevol altre aspecte de l'art o la vida quotidiana: arquitectura, llengua, gastronomia, filosofia...

De la banda dels musulmans expulsats per la reconquesta cristiana trobem un vast corpus musical que va sobreviure al Magrib gràcies a la seua tradició completament oral. Proposem un repertori format per música de la diàspora andalusí amb la veu de la tunicina Lamia Bedioui i cançons dels trobadors que acompanyaven els reis cristians en les seues conquestes cap al sud, a més de música religiosa de l'època d'ambdues creences.

CONCERT DIDÀCTIC Els instruments musicals a l'Edat Mitjana

Concert didàctic de música medieval mitjançant la mostra i explicació dels diversos instruments que s'utilitzen (llaüts, guiterna, cítola, viola de roda, langeleik, trompa marina, arpa, saltiri, viella, xeremia, cornamusa, percussions, flautes...) Parem una especial atenció a l'organologia, processos de construcció i parentesc entre els diferents tipus d'instruments.  Aquest concert didàctic té com a objectiu acostar d'una manera pràctica la riquesa i varietat sonora de l'instrumentàrium medieval al públic actual. Atès la complexitat i especialització d'alguns dels conceptes que tractem, l'audiència ideal per a aquestes activitats és preferiblement un públic adolescent/adult i amb coneixements musicals bàsics. Ideal per a alumnes i professorat de cicle mitjà/superior de Conservatori, tot i que també es pot adaptar a altres audiències.

 


Discografia


Eva (Songsurfer Records, 2013

(Podeu adquirir aquest CD a través de la xarxa a Amazon)

 

El primer treball discogràfic d'Evo, "Eva" (Songsurfer records, 2013) , va ser nregistrat en diverses sessions durant 2011 i 2012 entre València, Girona, Múrcia i l'illa grega de Creta, comptant amb les col·laboracions dels percussionistes Pedram Khavarzamini (virtuós iranià del tombak), Aleix Tobias (Coetus, Eliseo Parra, especialista en percussió ibèrica...) i Diego López (L'Ham de Foc, Aman Aman, Miquel Gil, Estampie... ), i l'intèrpret català de viella Pau Marcos.

Conté 13 temes originals medievals arreglats i produïts per Efrén López i als que en alguns casos s'han afegit passatges de composició pròpia, utilitzant els instruments i l'estètica de l'època amb comptades concessions a elements de tradicions com la persa, turca, o grega. Totes aquestes peces estan dedicades a la figura femenina d'una o altra manera: els cants dels trobadors (Jaufre Rudel, Bernat de Ventadorn, Berenguer de Palou... ), dues estampides italianes que porten per títol nom de dona, Cantigas de amigo...

Els arranjaments d'"Eva" combinen l'arcaic i orgànic so dels instruments construïts a partir de la iconografia de l'Edat Mitjana amb les harmonitzacions seguint l'estil de l'època i un so potent de la màxima qualitat, aprofitant a més els avantatges de les tècniques de gravació actuals i utilitzant imaginatius arranjaments.

 

 Be m'an perdut lai
 De la iensor qu'om vei
 Per tropo fede
 Pour longue attente de merci
 Istampitta Isabella
 Lanquan li jorn
 Tant m'abelis l'amoros pessamens
 Comment que, per l'élogiance
 Bel m'es qu'ieu chant e coindei
 Domna, por vos ay chausida/Estampie royale
 Bona dona
 Istampitta Ghaetta
 Ondas do mar de Vigo

 


Audio


Concert a l'auditori de Lleó, IV Cicle de les Arts Escèniques i les Músiques Històriques de Lleó (7 de maig de 2011)

Amb la col·laboració del Cor de Cambra l'Almodí,

Sandrine Monlezun (cant), Kelly Thomà (lyra de Creta), Etienne Gruel (percussions) i Pau Marcos (viella)

 

 CSM Nº 192, Muitas vegadas (Alfons X "el Savi")

 CSM Nº 295, Que por al non (Alfons X "el Savi")

 Congaudeant catholici (Magister Albertus)

 Alleluia/Quia ergo femina (Hildegarda de Bingen)

 Ondas do mar de Vigo (Martín Códax)

 Mia yrmana fremosa (Martín Códax)

 Dushe moya (anònim)

 Chestneyshuyu heruvim/Etem (anònim/Efrén López)

 Altissima luce/Laude novella (anònim)

 CSM Nº 26, Non é gran cousa (Alfons X "el Savi")


Concert al festival Mudéjares, dedicat als instruments de percussió (Terol, 29 de juliol de 2009)

Amb la col·laboració de Pedram Khavarzamini (tombak) i Osvaldo Jorge (tabla, kanjira, bendir)

 

 Tant m'abelis (Folquet de Marselha/E. López)

 Lanquan li jorn (Jaufre Rudel)

 Istampitta Isabella (Anònima)

 Pour longue attente (Bernat de Ventadorn/E. López)

 Salterello (Anònim)

 Improvisació amb tombak (Pedram Khavarzamini)

 J'aim sans penser (Guillaume de Machaut)

 De la iensor qu'om vey (Berenguer de Palou/E. López)

 Improvisació amb tabla (Osvaldo Jorge)

 


Vídeo


Concerts de la gira per Bèlgica, desembre de 2014

 

Evergem (7/12/2014)

Leopoldsburg (9/12/2014)

Heist-op-den-Berg (11/12/2014)

Dilbeek (12/12/2014)

Ondas do mar de Vigo

De la iensor qu'om vey

Bona dona

Pour longe attente de merci

  

Lokeren (13/12/2014)

Lokeren (13/12/2014)

Lokeren (13/12/2014)

Lokeren (13/12/2014)

Be m'an perdut lai

Bel m'es qu'ieu Domna por vos / Estampie royale Can vey la lauzeta

Concert al Corral de Comedias d'Alcalá de Henares (12 d'abril de 2014)

Amb la col·laboració del músic cretenc Stelios Petrakis

 

Voreia monopatia De la iensor Bona dona Tant m'abelis l'amoros pessamens

Concert a la seu de Manresa, XV Fira Mediterrània (10 de novembre de 2012)

Amb la col·laboració de Pau Marcos (viella)

 

Olim in armonia De la iensor Lanquan li jorn Isabella Saltarello

Nou CD Eva (trailer)


Concert a l'auditori de Lleó, IV Cicle de les Arts Escèniques i les Músiques Històriques de Lleó (7 de maig de 2011)

Amb la col·laboració del Cor de Cambra l'Almodí,

Sandrine Monlezun (cant), Kelly Thomà (lyra de Creta), Etienne Gruel (percussions) i Pau Marcos (viella)

 

CSM Nº 192, Muitas vegadas

CSM Nº 295, Que por al non

Congaudeant catholici

 

Mia yrmana fremosa

Ondas do mar de Vigo/Saltarello

Alleluia/Quia ergo femina

 

Dushe moya

Chestneyshuyu heruvim/Etem

Altissima luce/Laude novella CSM Nº 26, Non é gran cousa

Concert al festival Cidade de Lugo (Lugo, 29 de maig de 2010)

Amb la col·laboració de Pedram Khavarzamini (tombak)

  

Pour longue atente

Lanquan li jorn

El poema de Muhammad Ali

 

Bona dona

Domna, por vos/Danse royale

Trotto

Ondas do mar de Vigo/Ghaetta


Concert al festival Mudéjares, dedicat als instruments de percussió (Terol, 29 de juliol de 2009)

Amb la col·laboració de Pedram Khavarzamini (tombak) i Osvaldo Jorge (tabla, kanjira, bendir)

 

J'aime sans penser

Lanquan li jorn

Per tropo fede

Improvisació amb flautes/Isabella

 

De la iensor/Tombak solo

Pour longue attente

Tant m'abelis l'amoros/Tabla solo

Saltarello

www.youtube.com/evo2009evo


Imatges


 

Abril de 2012 (fotos: Gisela M.)


 

 

 

 

 

Setembre de 2009 (fotos: Gisela M.)


 

 

 

 

Evo + Stelios Petrakis al Corral de Comedias d'Alcalá de Henares (12 d'abril de 2014)

(fotos: Simonetta Salinari)


 

 

 

 

 

Concert inaugural del XVI Festival Medieval d'Elx (25 d'octubre de 2013)

(fotos: Simonetta Salinari)


 

 

Concert a la XV Fira Mediterrània de Manresa (10 de novembre de 2012)

(fotos: Paco Valiente, Joan Solé, Carles Rodriguez, Anna Brugués)


 

Concert al IV Cicle de les Arts Escèniques i les Músiques Històriques de Lleó (7 de maig de 2011)

Fotos: Aritz Mugartegi Aretxabaleta


 

Espectacle infantil amb l'actor Joan Comes al Gran Teatre d'Elx (20 de maig de 2010)


Premsa


 

 

 


Descàrregues


 

Dossier (PDF)

Fitxa tècnica (PDF) Instrumentarium (PDF) Dossier de premsa (PDF)

Partitures


 

 

Bona dona

(Evo - Eva, 2013)

Pour longue attente

(Evo - Eva, 2013)

 

 

 

Be m'an perdut lai

(Evo - Eva, 2013)

 

www.myspace.com/evomedievalmusic

www.youtube.com/evo2009evo


 

TORNAR A PÀGINA PRINCIPAL