EFRÉN LÓPEZ

Pàgina Web Oficial

Noticies     Present     Futur     Passat     Biografia     Discografia     Imatges     Àudio     Partitures     Vídeo     Premsa     Ràdio     Instruments     Documents     Enllaços     Contacte

 


DIDÀCTICS I TALLERS


PROPERS TALLERS


TALLER DE COMPOSICIÓ EN MÚSICA MODAL A SUÏSSA (28 DE JUNY/5 DE JULIOL DE 2015)

 

 

Els dies del 28 de juny al 5 de juliol de 2015 visitaré el centre Ateliers d'Ethnomusicologie de Ginebra, a Suïssa, on donaré un dels meus tallers de composició en música modal. A més, tindré el plaer d'acompanyar la gran ballarina Miriam Peretz com a músic en el seu taller dedicat a les danses perses i de l'Àsia Central. Podeu informar-vos de tots els detalls directament a la seua pàgina web: www.adem.ch.


V TALLER D'ENGINYERIA DE SO I PRODUCCIÓ MUSICAL AL CENTRE LABYRINTHOS DE CRETA (13/18 DE JULIOL DE 2015)

 

 

En aquest tipus de taller hom treballa des del començament a la fi tot el procés de creació i gravació musical en l'entorn home studio, tan important als nostre temps, ja que una gran part de les produccions comercials actuals, així com la major part de maquetes i demos es realitzen a aquest tipus d'estudis “casolans”. Vos esperem allà!

Podeu trobar tota la informació necessària a la pàgina web d'aquesta escola: www.labyrinthmusic.gr.


X TALLER DE COMPOSICIÓ EN MÚSICA MODAL AL CENTRE LABYRINTHOS DE CRETA (20/25 DE JULIOL DE 2015)

 

 

Aquest taller serà el desé que n'oferisc al centre Labyrinthos, situat al petit poble de Houdetsi, Creta. L'objectiu d'aquestos tallers és potenciar la composició en grup a partir dels ritmes i modes proposats, i pertanyents a les tradicions modals mediterrànies i asiàtiques principalment.

L'escola, dirigida per Ross Daly, a qui segurament ja coneixeu si heu visitat abans aquesta pàgina, funciona des de fa anys com a centre dedicat a diferents músiques modals, i acull cada estiu professors del més alt nivell de Turquia, Afganistan, Bulgària, Grècia, Iran, Israel i altres països, a més d'alumnes vinguts de tot arreu.


II TALLER DE COMPOSICIÓ EN MÚSICA MODAL AL FESTIVAL "WHAT IS MUSIC?" A FRÍAS, BURGOS (27 DE JULIOL / 1 D'AGOST DE 2015)

 

 

Del 27 d'agost a l'1 de juliol torne a Frías (Burgos) per a participar com a professor en l'edició del festival "What Is Music?" de 2015. Com l'any passat, oferiré un taller de composició i improvisació en música modal. Estic molt content de tornar a tindre l'oportunitat de donar suport a aquesta fantàstica iniciativa que, pel que crec, és pionera a l'Estat, amb cursos de cada estil musical que vos pogau imaginar, a l'entorn medieval d'aquest xicotet poble burgalès. Ens veiem allà!

Més informació sobre el "What Is Music?" 2015 ací.


TALLERS REALITZATS


TALLER DE COMPOSICIÓ EN MÚSICA MODAL A CASAVIEJA (24/26 D'ABRIL DE 2015)

 

 

Per primera vegada vaig participar com a professor en un dels cicles de tallers que cada any organitza el luthier Jesús Reolid i els seus companys de l'Asociación Ibérica de la Zanfona (AIZ) en l'entorn rural del poble de Casavieja, Àvila. Aquesta primera experiència va ser molt gratificant per a mi, i tots els tallers programats van comptar amb una gran participació d'alumnes. Esperem repetir la propera tardor!

Algunes imatges d'aquesta trobada:

 


WHAT IS MUSIC?... TALLER DE COMPOSICIÓ A FRÍAS (BURGOS) (28 DE JULIOL/3 D'AGOST DE 2014)

 

 

Tal i com haviem anunciat en aquesta pàgina, es va celebrar al poble medieval de Frias (Burgos), la primera trobada What is Music? (www.wim2014.com), amb un bon grapat de cursets d'una gran varietat d'estils musicals, i moltes actuacions, tant oficials com improvisades.

Personalment, vaig oferir un taller de composició en música modal que va gaudir d'una gran acceptació. Una de les nits vam ser convidats a oferir un concert al recinte del castell que corona el poble, junt amb Miriam Encinas (dilruba i percussions), Carlos Ramírez (yaylı tanbur, bağlama, viola de roda i dotar), Isabel Martín (percussions i veu), Ido Segal (violí, hasa vina i percussions)i la ballarina Lalita Devi.

Ací vos oferim algunes imatges del taller i l'actuació, ja estem esperant per la segona edició de l'any que ve!

 

 


TALLER D'ENGINYERIA DE SO I PRODUCCIÓ MUSICAL AL LABERINT CRETENC (21/26 DE JULIOL DE 2014)

 

 

Del 21 al 26 de juliol vaig oferir el quart taller d'ingenyeria de so al Labyrinth Music Workshop de Houdetsi (Creta, Grècia), dirigit per Ross Daly. En aquest tipus de taller hom treballa des del començament a la fi tot el procés de creació i gravació musical en l'entorn home studio, tan important als nostre temps, ja que una gran part de les produccions comercials actuals, així com la major part de maquetes i demos es realitzen a aquest tipus d'estudis “casolans”.


TALLER DE COMPOSICIÓ I ARRANJAMENTS EN MÚSICA MODAL AL CENTRE LABYRINTHOS DE CRETA (14/19 DE JULIOL DE 2014)

 

 

Del 14 al 19 de juliol de 2014 vaig donar el meu nové taller de composició, arranjaments i improvisació en música modal al centre Labyrinthos de Creta, dirigit pel mestre Ross Daly.

Podeu trobar tota la informació sobre els tallers a la pàgina web d'aquesta escola: www.labyrinthmusic.gr.


TALLER DE COMPOSICIÓ I ARRANJAMENTS EN MÚSICA MODAL AL CENTRE LABYRINTH DE CRETA (13/18 FEBRER 2014)

 

 

Del 13 al 18 de febrer de 2014 Efrén tornà a oferir el seu taller de composició, arranjaments i interpretació en música modal al centre Labyrinthos a Creta (Grècia). Aquesta vegada, alumnes vinguts de Grècia, Espanya, Xipre, Polònia, Estats Units i Aràbia Saudita van conviure durant una setmana composant i endinsant-se en el món del makam. Fins a l'estiu vinent!

Ací podeu obtindre informació del centre Labyrinthos.


TALLER DE COMPOSICIÓ, IMPROVISACIÓ I ARRANJAMENTS EN MÚSICA MODAL (SINTRA, PORTUGAL, 17/20 D'OCTUBRE DE 2013)

 

 

Els dies del 17 al 20 d'octubre he ofert a la ciutat de Sintra, a Portugal, un nou taller d'interpretació en música modal organitzat pel percussionista Baltazar Molina i els seus col·laboradors. Han sigut quatre dies molt intensos i amb un resultat musical increïble per a un periode tan curt de temps, gràcies al bon nivell dels alumnes i a l'ambient tan màgic de l'espai on va tindre lloc el taller, una espècie de cúpula construïda a una casa rural vora mar.

 

 

 


TALLER D'ENGINYERIA DE SO I PRODUCCIÓ MUSICAL AL LABERINT CRETENC (26/31 D'AGOST DE 2013)

 

 

Els dies 26 al 31 d'agost vaig oferir un dels meus tallers d'ingenyeria de so al Labyrinth Music Workshop de Houdetsi (Creta, Grècia), dirigit per Ross Daly. En aquest tipus de taller hom treballa des del començament a la fi tot el procés de creació i gravació musical en l'entorn home studio, tan important als nostre temps, ja que una gran part de les produccions comercials actuals, així com la major part de maquetes i demos es realitzen a aquest tipus d'estudis “casolans”.

Ací podeu escoltar algunes de les peces que vam enregistrar amb els alumnes i alguns altres músics que vam convidar. A gaudir-ho!

 

EFRÉN LÓPEZ

rabab, viola de roda, tanbur afganés

STELIOS PETRAKIS

lauto, bulgari, lyra, cura

MEIRA SEGAL

ney

MARIA FASOULAKI

veu, tumbaki

JÉRÔME SALOMON

bendir

SOFIA EFKLIDOU

cello

MAX BRUMBERG

arpa de boca

 

 Barbouni (trad. Creta)

 Madhuvanti (trad. Kashmir)
 Black os/Tiennet (Patrick Bouffard)

MASTERCLASS I CONCERT DIDÀCTIC AL BERKLEE COLLEGE OF MUSIC DE VALÈNCIA (16 D'ABRIL DE 2013)

 

 

Efrén tornà a col·laborar amb la prestigiosa Berklee College of Music de València, aquesta vegada amb una masterclass de composició en música modal, a més d'un concert amb alumnes del mateix centre.

Des de fa anys Efrén López ve realitzant aquest tipus de trobades als centres Labyrinthos i Mousiko Horio, (Grècia), Khatawat (Forli, Itàlia) i a altres ciutats com Ciutadella, Menorca, o Xàtiva.

L'objectiu d'aquestos tallers é l'experimentació dins del camp de la denominada “música modal”, que no utilitza harmonia i basa la seua estructura en certes escales, normes i estètica de moviments i ornamentació molt específiques i ben definides. Amb aquesta premissa, analitzem obres pertanyents a les tradicions que fan servir aquestos sistemes: música grega, turca, iraniana, àrab, azerí, índia, afgana... Tant en la seua vessant melòdica i intervàl·lica com rítmica. Partint de l'anàlisi de tot aquest material podem crear les nostres pròpies composicions, arranjaments i improvisacions, amb els intervals, les rítmiques asimètriques i altres elements no habituals en les tradicions de l'Europa occidental. Els elements bàsics amb els que treballem són els següents:

 

Introducció al Makam turc, estretament relacionat amb el Maqam àrab, el Dastgah persa i els Ihoi bizantins, analitzant alguns dels seus modes: Uşşak, Beyati, Hüseyni, Karciğar, Muhayyer, Muhayyer Kürdi, Isfahan, Buselik, Hicaz, Hümayün, Uzzal, Şehnaz, Şedd-i Araban, Kürdi, Dügâh,
Bestenigar, Sabâ, Sabâ Zemzeme, Segah, Müstear, Hüzzam, Evç, Evçara, Acem Aşiran, Acem Kürdi, Sultâniyegâh, Ferahfeza, Rast, Pençgâh, Mahur, Nihavend, Neveser, Nikriz, Hicazkar, Kürdilihicazkâr, Suz-i Dil…

 

Introducció a la Raga, sistema modal que utilizat principalment a l'Índia, Afganistan i Pakistan. Raga(s): Yaman, Meg, Chandrakauns, Malkauns, Marwa, Bhairavi, Khamaj, Ahir Bhairav, Bhopali, Basan Mukhari, Jog, Puriya Kalian, Darbari Kanada, Piloo, Pahari, Teelang, Kirwani, Puriya Kalian, Bhimpalasi, Todi, Madhuvanti...

 

Ritmologia: nocions dels patrons rítmics Usul otomans i Aksak o asimètrics delss Balcans, Turquia i Grècia (5/8, 7/8, 9/8, 10/8, 11/16, 13/16, 15/16...) Introducció al concepte rítmic Tala indi.


TALLER D'ENGINYERIA DE SO I PRODUCCIÓ MUSICAL AL LABERINT CRETENC (4/9 D'ABRIL DE 2013)

 

 

Tal i com havíem anunciat a aquesta plana, del 4 al 9 d'abril passats vam celebrar al Centre Laberint de Creta —que ja coneixereu perfectament si és que visiteu aquesta pàgina sovint— un nou taller d'enginyeria de so per a músics. En aquest tipus de taller treballem des del començament a la fi tot el procés de creació i gravació musical en l'entorn home studio, tan important als nostre temps, ja que una gran part de les produccions comercials actuals, així com la major part de maquetes i demos es realitzen a aquest tipus d'estudis “casolans”.

Ací podeu escoltar algunes de les peces que vam enregistrar amb els alumnes, d'un nivell artístic i tècnic realment altíssim amb només cinc dies de treball i un equip bàsic de gravació.

 

LÓPEZ

ud, bendir

YANIV MASEL

veu, ud

SPYROS PLOUMBIS

cant ortodoxe, kanun

PETER JAQUES

truba

HRISTOS BARBAS

ney

ANGELIKA BARALL

lyra de Creta

FINN JUHL

santur persa

 

 Sí, no (Efén López)

 Theotoke parthene (himne bizantí)
 Benezer alim (Yaniv Masel)

TALLERS D'ENGINYERIA DE SO I DE COMPOSICIÓ AL LABERINT D'EN ROSS DALY (20/25 D'AGOST I 27 D'AGOST/1 DE SETEMBRE DE 2012)

 

 

El passat agost de 2012 vam oferir dos tallers diferents al Laberint de Houdetsi (Creta), centre d'ensenyament dedicat a la música modal i dirigit per Ross Daly. El primer d'aquests cursets va ser el ja habitual des de fa uns anys de composició en música modal. Com a novetat, però, i a banda d'aquest, vam experimentar amb un de nou dedicat al so i la producció en home studio per a música acústica. Ací podeu escoltar alguns dels treballs de pràctiques, arranjats, interpretats i enregistrats pels propis alumnes.

 

 Tajik song (tradicional, lletra Fulya Özlem)

 

Per què viatges d'una terra a una altra, cor boig?
Has perdut allò que tothom ha trobat?
És això el que estàs buscant?

 
Com si l'antídot al verí que hi ha a la teua sang estigués al cim d'una muntanya
O escrit a l'alé dels vents que et porten per tot arreu

 

No pots quedar-te quiet a un lloc
No caps a ta casa
Vinga, pren el teu instrument i toca una cançó
No hi ha més pàtria per tu en aquest món que el teu instrument

 

(dedicat a tots els músics viatgers, poema de Fulya Özlem adaptat a aquest tema tajik)

 

Inscripcions i més informació sobre el Labyrinth: www.labyrinthmusic.gr


TALLER I CONCERT A MENORCA AMB MIRIAM ENCINAS I GELIAH (28/29 DE JULIOL DE 2012)

 

 

Els dies 28 i 29 de juliol de 2012 Efrén va oferir un taller de composició i arranjaments en música modal a Ciutadella (Menorca), a més d'un concert amb Miriam Encinas i la col·laboració de la ballarina Geliah el dia 28 al claustre del Seminari. En aquest tipus de taller hom treballa a partir de sistemes modals com la raga índia o el makam turc/àrab i patrons rítmics poc comuns en les tradicions europees occidentals.

Ací podeu trobar tota la informació al respecte.


TALLER DE COMPOSICIÓ I ARRANJAMENTS EN MÚSICA MODAL AL CENTRE LABYRINTHOS (CRETA/GRÈCIA, MARÇ DE 2012)

 

 

Aquestes són algunes de les brillants composicions que els alumnes assistents al passat seminari d'Efrén van crear, arranjar i interpretar al centre Labyrinthos de Houdetsi, a l'illa de Creta (1/6 de març de 2012). Realment una de les edicions més creatives (i ja en van cinc) fins al moment!

 

 Composició en un cicle de 17 temps, utilitzant l'escala del makam Uşşak

 Piloo (composició dels alumnes en aquesta raga índia)

 Composició en diferents modes partint de l'estructura de les estampides medievals franceses

 Composició en ritme de 13 temps

 

Houdetsian Estampie Rag Piloo

 


TALLER DE COMPOSICIÓ I ARRAJAMENTS AL CENTRE KHATAWAT (FORLI/ITÀLIA, FEBRER DE 2012)

 

 

Des de fa uns anys venim realitzant aquest tipus de trobades al centre Labyrinthos de Creta. Els propers 4 i 5 de febrer de 2012 repetirem l'experiència per primera vegada al centre Khatawat de Forli (Itàlia). Es tracta de tallers dissenyats per a la creació musical pels propis assistents a partir dels materials que es proporcionen i expliquen, provinents de tradicions englobades dins del que s'ha anomenat "música modal".

S'incideix especialment en les tradicions medieval europea, dels Balcans, Orient Mitjà i Índia/Afganistan. A través dels ritmes i escales menys comuns en l'entorn musical "europeu" i, per tant, més interessants per tot músic inquiet i curiós, com ara diferents esquemes rítmics irregulars, i modes provinents dels sistemes turc/àrab, persa i indi (makam, raga...), creem les nostres pròpies composicions i improvisacions.

Són preferibles, tot i que no imprescindibles, un cert nivell de solfeig i un bon domini del propi instrument. Tanmateix, el taller està obert a tot tipus d'instruments melòdics, percussions i veus

Informació sobre el seminari al centre Khatawat ací.


TALLER DE COMPOSICIÓ I ARRANJAMENTS EN MÚSICA MODAL A LABYRINTHOS (CRETA/GRÈCIA, AGOST DE 2009)

 

 

Ací teniu unes mostres en MP3 del treball realitzat pels assistents al seminari impartit per Efrén al centre Labyrinthos (Creta/Grècia) entre els dies 17 i 22 d'agost de 2009. El taller va estar centrat en el treball de composició dels propis alumnes basat en les anàlisis prèvies d'escales i patrons rítmics de diferents tradicions modals proposades. Més informació sobre les activitats del centre Labyrinthos (concerts, tallers, exposicions...) ací.

 

 Kurd

 Bhairavi
 5x8
 Mona Lisa (en concert)

TALLER DE MÚSICA MEDIEVAL AL MOUSIKO HORIO (PILIO/GRÈCIA, AGOST DE 2008)

 

Concert amb els alumnes

Istampitta Ghaetta

 


TALLER DE MÚSICA MEDIEVAL AL MOUSIKO HORIO (PILIO/GRÈCIA, AGOST DE 2007)

 

 

Aquest seminari va estar centrat en els arranjaments i interpretació en música medieval. Ací teniu unes fotos i quatre mostres d'audio del concert donat pels alumnes com a cloenda del curset al poble d'Agios Lavrentios. Més informació sobre les activitats del Mouskio Horio (Music Village) ací.

 

 Maria Matrem (Llibre Vermell)

 Imperayritz (Llibre Vermell)
 Ez ieu am tal (anònim trobadoresc)
 Rosa das rosas (Cantiga de Sta. Maria)


CONCERTS DIDÀCTICS


 

 

ELS INSTRUMENTS MUSICALS A L'EDAT MITJANA

Concert didàctic de música medieval parant una especial atenció a l'organologia mitjançant la mostra i explicació dels diversos instruments que s'utilitzen (llaüts, guiterna, cítola, viola de roda, langeleik, trompa marina, arpa, saltiri, viella, xeremia, cornamusa, percussions, flautes...)

 

EFRÉN LÓPEZ

instruments de corda

MIRIAM ENCINAS

viella, flautes, percussions

LAIA PUIG

instruments de vent

IVÁN LÓPEZ

veu

 

Dossier (PDF)

 

Instrumentarium (PDF)


Imatges dels concerts didàctics oferts a Meliana els dies 14 i 15 de maig de 2009


 

 

LLAÜTS I PERCUSSIONS ORIENTALS

Mostra/concert didàctic de llaüts i percussions de la Mediterrània Oriental, Orient Mitjà i Àsia Central amb peces de l'illa de Creta, música clàssica otomana, popular turca, Afganistan, Azerbaijan i Índia interpretades amb els seus llaüts originals (lauto, tanbur, lavta, ud, rabab, kopuz, baglama, tumbur, tar, sarod...) acompanyats de percussions tradicionals de cada lloc (bendir, riq, tabla, tombak...)

 

DIEGO LÓPEZ

percussions

EFRÉN LÓPEZ

llaüts

OSVALDO JORGE

percussions

 

Dossier (PDF)


 

TORNAR A PÀGINA PRINCIPAL