EFRÉN LÓPEZ

Pàgina Web Oficial


INSTRUMENTS


LAUTO CRETENC


 


LAUTO CRETENC

Constructor / Procedència:

Giorgos Frangadakis (Iraklio/Creta/Grècia - 1981)

Dimitris Rapakousios (Atenes/Grècia - 2008)

 

El lauto és un instrument de corda metàl.lica de la família dels llaüts que es toca amb un plectre allargat de plàstic i té quatre cordes dobles afinades per quintes: mi, la, re, sol.

Hi ha diversos tipus de lautos a Grècia (veure lauto de constantinoble), però en la música de Creta, generalment serveix d’acompanyament a la lyra, tot i que els músics més virtuosos també l’utilitzen com a instrument principal.

Es diu que arribà a Creta durant l’ocupació veneciana, a l’Edat Mitjana, evolucionant molt poc fins als nostres dies, encara que altres informacions  potser menys mitificadores ens parlen de la seua aparició a l'illa des de fa sols unes dècades provinent de la Grècia continental.

A banda d'amb l'instrumetn principal cretenc, la lyra, el lauto també es toca junt amb altres instruments com el bulgari o la mandolina.

LAUTO CRETENSE

Constructor / Procedencia:

Giorgos Frangadakis (Iraklio/Creta/Grecia - 1981)

Dimitris Rapakousios (Atenas/Grecia - 2008)

 

El lauto es un instrumento de cuerda metálica de la família de los laúdes que se toca con un plectro alargado de plástico y tiene cuatro cuerdas dobles afinadas por quintas: mi, la, re, sol.     Existen diversos tipos de lautos en Grecia (ver lauto de constantinopla), pero en la música de Creta, generalmentee sirve de acompañamiento a la lyra, aunque los músicos más virtuosos tambien lo utilizan como instrumento principal. 

Se dice que llegó a Creta durante la ocupación veneciana, en la Edad Media, evolucionando muy poco hasta nuestros días, aunque otras informaciones quizás menos mitificadoras nos hablan de su existencia en la isla desde hace tan solo unas décadas proveniente de la Grecia continental.

Aparte de con el principal instrumento cretense, la lyra, el lauto también se toca junto con otros instrumentos como el bulgari o la mandolina.

CRETAN LAOUTO


 

 

Efrén amb el constructor de lautos Giannis Daskalakis (Creta, 2000)


Vídeo


 Abracadabra (Gandia, 2014) Mavra Froudia (Múrcia, 2012)

Mavra froudia/Celles negres

Mavra froudia/Celles negres

 

Mavra Froudia (Múrcia, 2012) Alm (Barcelona, 2012)

Petrakis/López (Creta, 2010)

Petrakis/López (Creta, 2010)

Rizitiko/Pentozalis

Nanos de València

Sybritos

Mavra froudia/Celles negres


TORNAR A PÀGINA PRINCIPAL