EFRÉN LÓPEZ

Pàgina Web Oficial


INSTRUMENTS


LANGELEIKLANGELEIK

Constructor / Procedència:

Oddrun Hegge segons un model d'Olav Viken

(Fagernes / Noruega - 1999)

 

El langeleik és un instrumenta tradicional noruec de la família de les cítares.

(veure també swarmandal/tanpura).

La melodia és produïda en una de les cordes, pressionant amb la mà esquerra sobre els trasts d'un diapasó. La mà dreta fa sonar tot el conjunt de cordes amb un plectre de banya de vaca. A banda de la corda melòdica, l'instrument té altres huit cordes afinades en un acord de La major.

El langeleik, que està relacionat amb altres instruments europeus com ara l'épinette des Vosgues francesa, el langspill islandès o el sitter hongarès, arribà a Noruega entre els segles XV i XVI. La imatge més antiga que es conserva a Escandinàvia de l'instrument és un fresc de 1560 a l'església de Rynkeby a l'illa de Fyn (Dinamarca), que mostra un grup d'àngels sonant diversos instruments, un dels quals té a les mans un langeleik. És esmentat per primera volta a Noruega en una font escrita en 1622. En aquell temps sembla haver segut un instrument molt comú entre la població rural.

Al menys quatre instruments del s. XVII i vint-i-dos del XVIII han segut conservats. Durant aquests segles el langeleik fou utilitzat en tota Noruega, però des de mitjans del s. XVIII fou gradualment substituït pel hardingfele (mena de violí amb cordes simpàtiques tradicional noruec). A finals del s. XIX havia desaparegut pràcticament excepte a la vall  de Valdres. Quan un renovat i profund interès per les tradicions locals i la música tradicional aparegué entre les noves generacions dels 1960's i 1970's, fou encara possible trobar sonadors de langeleik a la vall de Valdres amb tot el seu coneixement encara viu. El remarcable renaixement del langeleik en els temps recents està fonamentat en una línia ininterrompuda de continuitat des d'al menys el s. XVI.

Des del s. XVIII, ha segut l'instrument preferit en esdeveniments socials i balls, i dins el cercle familiar en la vida del dia a dia, sobre tot per mares i àvies, tot i que també es feia servir per a denses noruegues com ara els springar , gangar  o bonde , i els halling , a més de danses més recents (waltz , reinlender , polka  i mazurka ).

Tot i això, la major part del repertori del langeleik consisteix en lattar , "melodies". Aquestes s'interpreten solament per a escoltar i evocar certes sensacions connectades amb la bellesa de la natura o amb històries dramàtiques, sovint incloent-ne elements sobrenaturals i mitològics. Un gran nombre de lattar  són nomenats "lattar  de campana", i consisteixen en melodies que imiten el so de les campanes de les esglésies.

Una altra curiosa  forma de sonar el langeleik ens mostra el tarannà familiar i quotidià del seu repertori. Es tracta d'un joc consistent en fer sonar l'instrument  amb un fil nugat a la mà dreta, que al mateix temps està lligat a una titella suspesa d'una corda. Al ser aquesta mà la que sosté el plectre, la titella sembla dansar al ritme de la música, i serveix així per entretindre els més menuts de la casa (veure foto baix).

LANGELEIK

Constructor / Procedencia:

Oddrun Hegge segun un modelo de Olav Viken

(Fagernes / Noruega - 1999)

 

 El langeleik es un instrumento tradicional noruego de la familia de las cítaras.

(ver también swarmandal/tanpura).

La melodía es producida en una de las cuerdas, presionando con la mano izquierda sobre los trastes de un diapasón. La mano derecha hace sonar todo el conjunto de cuerdas con un plectro de cuerno de vaca. A parte de la cuerda melódica, el instrumento tiene otras ocho cuerdas afinadas en un acorde de La mayor.

El langeleik, que está relacionado con otros instrumentos europeos como la épinette des Vosgues francesa, el langspill islandés o el sitter húngaro, llegó a Noruega entre los siglos XV y XVI. La imagen más antigua que se conserva en Escandinavia del instrumento es un fresco de 1560 en la iglesia de Rynkeby en la isla de Fyn (Dinamarca), que muestra un grupo de ángeles tocando varios instrumentos, uno de los cuales tiene en las manos un langeleik. Es mencionado por primera vez en Noruega en una fuente escrita en 1622. En aquel tiempo parece haber sido un instrumento muy común entre la población rural.

Al menos cuatro instrumentos del s. XVII y veintidos del XVIII han sido conservados. Durante estos siglos el langeleik fue utilizado en toda Noruega, pero desde mediados del s. XVIII fue gradualmente sustituido por el hardingfele (especie de violín con cuerdas simpáticas tradicional noruego). A finales del s. XIX había desaparecido prácticamente excepto en el valle  de Valdres. Cuando un renovado y profundo interés por las tradiciones locales y la música tradicional apareció entre las nuevas generaciones de los 1960's y 1970's, fue todavía posible encontrar intérpretes de langeleik en el valle de Valdres con todo su saber aún vivo. El remarcable renacimiento del langeleik en los tiempos recientes está fundamentado en una línea ininterrumpida de continuidad desde al menos el s. XVI.

Desde el s. XVIII, ha sido el instrumento preferido en acontecimientos sociales y bailes, y dentro del círculo familiar en la vida diaria, sobre todo por madres y abuelas, aunque también se usaba para danzas noruegas como los springar , gangar  o bonde , y los halling , además de danzas más recientes (waltz , reinlender , polka  y   mazurka ).

Aún así, la mayor parte del repertorio del langeleik consiste en lattar , "melodías". Estas se interpretan solamente para escuchar y evocar ciertas sensaciones conectadas con la belleza de la naturaleza o con historias dramáticas, a menudo incluyendo elementos sobrenaturales y mitológicos. Un gran número de lattar  son llamades "lattar  de campana", y consisten en melodías que imitan el sonido de las campanas de las iglesias.

   Otra curiosa  forma de hacer sonar el langeleik nos muestra el carácter familiar y cotidiano de su repertorio. Se trata de un juego consistente en tocar el instrumento  con un hilo anudado en la mano derecha, que al mismo tiempo está atado a un títere suspendido de una cuerda. Al ser esta mano la que sostiene el plectro, el títere parece danzar al ritmo de la música, y sirve así para entretener a los más pequeños de la casa (ver foto abajo).

LANGELEIKTORNAR A PÀGINA PRINCIPAL