EFRÉN LÓPEZ

Pàgina Web Oficial


INSTRUMENTS


CÜMBÜŞCÜMBÜŞ

Constructor / Procedència :

Zeynelabidin Cümbüs

(Estambul / Turquia - 1998 / 2002)

 

Família d'instruments "inventats" l'any 1900 per la família turca Cümbüs, dels qui prenen el nom.

Es tractava d'una forma de fer més sonors (a més de més resistents i barats) els instruments turcs tradicionals en l'època en la que començaven a fer-se concerts per a auditoris cada cop més nombrosos.

Així, el cümbüs tanbur (que quan es toca amb arc rep el nom de yayli tanbur), el cümbüs saz, el cümbüs ud i el cümbüs mandolina (d'esquerra a dreta en la foto), són versions dels clàssics instruments (tanbur, saz, ud i mandolina), però amb una caixa de ressonància comuna a tots ells i inventada pels Cümbüs.

 

Aquesta caixa, que és el secret del so dels cümbüs, és metàl·lica, excepcionalment de fusta, i té forma de carmanyola. Té una tapa que pot ser de pell o plàstic sobre la qual descansa el pont. A banda d'això, els instruments conserven les característiques dels seus respectius avantpassats.

CÜMBÜŞ

Constructor / Procedencia :

Zeynelabidin Cümbüs

(Estambul / Turquía - 1998 / 2002)

 

Familia de instrumentos "inventados" en el año 1900 por la familia turca Cümbüs, de los que toman el nombre.

Se trataba de una forma de hacer más sonoros (además de más resistentes y baratos) los instrumentos turcos tradicionales en la época en la que comenzaban a hacersa conciertos para auditorios cada vez más numerosos.

Así, el cümbüs tanbur  (que cuando se toca con arco recibe el nombre de yayli tanbur), el cümbüs saz, el cümbüs ud y el cümbüs mandolina (de izquierda a derecha en la foto), son versiones de los clásicos instrumentos (tanbur, saz, ud y mandolina), pero con una caja de resonancia común a todos ellos e inventada por los Cümbüs.

Esta caja, que es el secreto del sonido de los cümbüs, es metálica, escepcionalmente de madera y tiene forma de fiambrera. Tiene una tapa que puede ser de piel o plástico sobre la cual descansa el puente. A parte de eso, los instrumentos conservan las características de sus respectivos antepasados.

CÜMBÜŞ


TORNAR A PÀGINA PRINCIPAL