EFRÉN LÓPEZ

Pàgina Web Oficial

Noticies     Present     Futur     Passat     Biografia     Discografia     Imatges     Àudio     Partitures     Vídeo     Premsa     Ràdio     Instruments     Documents     Enllaços     Contacte

 


PASSAT (per més informació feu click en cada imatge)


 

Sima Bina (2013-2014)

Va ser tot un honor com a músic acompanyar aquesta autèntica llegenda viva de la música popular iraniana. Presentarem amb ella un programa que combinava cançons de la seua terra natal, Khorasan, amb d'altres de la tradició pashtú afganesa que aporta el virtuoso del rabab Daud Khan Sadozai en escenaris d'Europa i els Estats Units.

 

Sandrine Monlezun (2008-2014)

Vaig col·laborar en diferents projectes amb aquesta cantant i compositora francesa, amb qui vam enregistrar el seu primer disc en solitari, Don't take my head. Vaig participar en alguns dels seus concerts, sempre imprevisibles i plens de creativitat.

 

Alm (2009-2013)

Les dolçaines dels germans Laia i Pau Puig i les violes de roda d'Abel García i meua són la potent base sonora d'aquesta formació instrumental. Alm explorem nous camins modals per a la dolçaina amb la interpretació d'un repertori obert i eclèctic compost de peces pròpies, contemporànies i tradicionals de diferents indrets. El somni de tot músic: un grup sense cantants ni percussionistes!

 

Carles Dénia (2011-2012)

En el seu projecte, "El paradís de les paraules", Carles Dénia, el cantant valencià que més ha renovat el cant d'estil en els últims anys, va musica texts de poetes andalusins valencians, tot acompanyant-se d'una gran banda, amb Aleix Tobias, Efrén López i Cristóbal Rentero entre d'altres.

 

Via Artis Konsort (2011-2012)

Songs from the borderline és el darrer projecte d'aquest grup danès de música antiga dedicat al repertori medieval escandinau i ibèric. El grup està format per músics de Dinamarca, Suècia i Espanya. Per a aquest programa, Via Artis Konsort van comptar amb mi i am Miriam Encinas.

 

Pedra, Paper, Tisora (2011)

La cantant francesa Sandrine Monlezun, membre del Trio Tzane (veure passat) i especialitzada en cant búlgar, va crear aquest projecte en solitari que comptà amb la meua participació en els instruments de corda i amb Etienne Gruel a les percussions

 

Cerimònia de la Llum (2010-2011)

La cantant catalana Lídia Pujol fou la coordinadora d'aquest projecte basat en el Llibre Vermell de Montserrat.  Van participar, a banda de jo mateix, Dani Espasa, Miriam Encinas, Pau Marcos, Xavi Lozano i el grup de percussió ibèrica Coetus.

 

Oni Wytars (2009-2010)

Aquest grup alemany de música antiga -un dels més prestigiosos de l'escena actual al seu país- comptà amb mi per al seu projecte d'enregistrament del CD "Mediterraneum", i els conseqüents concerts, dedicats a les improvisacions sobre peces de l'àrea mediterrània.

 

Yeden (2008-2010)

Formació instrumental amb els músics grecs Eleni Kallimopouloiu (kemençe), Panos Poulos (lavta, baglama), Hristos Barbas, (ney, kaval) i Thomas Kostoulas (percussions). El seu repertori estava integrat per composicions originals d'Eleni, Panos i Hristos, a més d'arranjaments de peces de música otomana, balcànica i de l'Àsia Central.

 

Sabà (2008-2010)

Grup format per músics vinguts d'Iran i d'Armènia dedicat a la interpretació de música tradicional d'aquestos països i d'altres de l'Orient Mitja, Càucas i Àsia Central.

 

Sabir (2003-2010)

Atípic trio instrumental amb altes dosis d'improvisació amb les percussions de Diego López, el meu arsenal de cordes i la guitarra marciano-flamenca del grec resident a València Spyros Kaniaris. El seu repertori està format per temes rescatats de la tradició modal (Grècia, Turquia, Iran, Azerbaijan, Afganistan...) i noves peces de joves compositors grecs i dels propis membres del grup.

 

7 Lúas Orkestra (2009-2010)

Projecte impulsat pel festival Sete Sois, Sete Luas amb la participació de set músics vinguts de València, Andalusia, Croàcia, Sicília, Creta, Açores i Alentejo. Aquesta orquestra estigué de gira durant l'estiu de 2009 a Itàlia, Portugal i Andalusia i torna a la càrrega enguany amb una gira per Europa i Brasil.

 

La Banda del Pepo (2008-2009)

Vaig ser el productor de "Tanto por hacer", el més recent treball d'aquesta banda, i vaig participar en alguns dels seus concerts com a músic convidat.

 

Ex Silentio (2009)

Formació greco-austríaca dirigida pel flautista Dimitris Kountouras i que es dedica a la interpretació de música antiga, de l'Edat Mitjana al Barroc. Vaig participar en el seu programa "L'autunno del Medievo" dedicat a la música de transició entre l'Edat Mitjana i el Renaixement (Binchois, Machaut, Duffay...).

 

Balladyna z Nozem (2008)

Col·laboracions puntuals amb aquesta carismàtica i inclassificable ballarina, model, poetessa, música i provocadora polonesa resident a Paris.

 

Jaume I, amic i amat (2008-2009)

Obra teatral amb la direcció de Juanjo Prats i músiques compostes per mi mateix i per Dani Espasa. “Jaume I, amic i amat” ens presenta la figura del Rei Conqueridor des del punt de vista de les dones que van compartir amb ell la seua vida. Els companys de viatge són la música i la poesia trobadoresca medieval.

 

Aman (2009)

Espectacle de música i dansa basat en el mite de Penélope i Ulisses en el que Efrén participà l'agost del 2009 amb un recull de peces turques, iranianes i nord africanes convivint amb música clàssica occidental interpretada por l'Orquestra Simfònica de València i les veus de l'Orfeó Valencià Navarro Reverter. Patrick de Bana fou el responsable de la coreografia, interpretada pel Ballet de Teatres de la Generalitat.

 

Tzane Trio (2008-2009)

Trio de veus femenines, una francesa, una turca i una grega que resideixen a Paris. Les meues cordes acompanyaren les polifonies d'aquestes xiques en diferents repertoris dedicats a la música medieval, otomana, bizantina o balcànica.

 

Capella de Ministrers (2000-2009)

Prestigiós grup de música antiga amb el qual vaig enregistrar 10 discs de música medieval i del Renaixement, tocat a escenaris de l'Estat Espanyol, França, Itàlia, Portugal, Croàcia, Marroc, Egipte, Tunísia i Grècia.

 

Maria Thoidou kai oi Hamenoi Erastes (2007-2009)

Cantant i compositora grega a la que vaig acompanyar en les seues estades a Salònica junt a altres bons amics, la Banda dels Amants Perduts.

 

Roda el Món (2008)

La cantant catalana Lídia Pujol va ser la coordinadora d'aquest projecte amb música i dansa basat en el Llibre Vermell de Montserrat.  L'espectacle es va presentar a l'església barcelonina de Santa Maria del Mar com a acte inaugural del festival Ribermúsica. Van participar, a banda de jo mateix, l'Orquestra Àrab de Barcelona, Dani Espasa, Miriam Encinas, Maria Elena Medina i Xavi Lozano.

 

Pedram Khavarzamini/Siamak Aghaei/Efrén López (2008)

Trio amb la col·laboració d'aquestos dos virtuosos intèrprets del tombak i del santur iranians que es va originar l'estiu del 2008 a Creta quan tots tres participàvem en el projecte d'en Ross Daly, el Labyrinth Modal Ensemble.

 

Mousiko Horio/Music Village (2007-2008)

Seminaris d'estiu de diversos tipus de música que es celebren al xicotet poble d'Aghios Lavrentios al mont Pilio, al centre de Grècia. Allà vaig impartir cursos de música medieval a alumnes vinguts de tota Europa.

 

Documental amb Mapasonor (2008)

Acompanyant la Maria Salicrú i el Sàgar Malé, vaig ser el protagonista d'un documental de la sèrie "Oïdes Mediterrànies" de la productora Mapasonor, amb l'excusa d'un viatge de recerca musical per Turquia i Grècia, visitant vells amics, professors i companys.

 

Maria Laffitte i Joi de Trobar (2003-2008)

Va ser l'oportunitat de compartir escenari amb Maria Laffitte, la veu més encisadora de la música medieval, i des d'antic una influència per a mi amb Els Trobadors. La tercera en concòrdia era la filla de la Maria, Miriam Encinas, excel·lent flautista i percussionista, a les que ocasionalment s'hi afegien els xics del prestigiós grup alemany de música antiga Oni Wytars. Després de la mort de Maria a principis del 2.008 s'ha encetat un treball de recuperació de la seua obra.

 

Evdusin (2006-2008)

Grup dirigit pel sonador de lyra del Mar Negre Pantelis Pavlidis i dedicat a la composició sobre texts i modes de la Grècia clàssica amb instruments antics i tradicionals.

 

Stelios Petrakis (2008)

Vaig tindre l'honor de col·laborar a "Orion", el tercer disc d'aquest bon amic, compositor, virtuós intèrpret i constructor d'instruments cretenc. A més, actualment som companys en el grup d'en Ross Daly i en el nostre propi trio amb Bijan Chemirani (veure "present").

 

Aman Aman (2003-2007)

Amb un disc al mercat i un bon grapat de concerts per l'Estat Espanyol i Alemanya, amb aquesta banda paral·lela a L'Ham de Foc vam donar una visió de la música sefardita amb un clar i conscient posicionament allunyat de les interpretacions absurdament acadèmiques, fora de context i occidentalitzants que invaeixen el mercat de la música hispano-jueva, amb músics vinguts de València, Grècia, Marroc i França. El vam dissoldre junt amb L'Ham de Foc el 2007.

 

L'Ham de Foc (1998-2007)

Junt als prop de 50 músics que van passar pel grup al llarg de la seua història, vam crear un estil molt personal i sense concessions, amb un so acústic complex i contundent, enregistrant tres CD's i voltant per tota Europa  fins a la dissolució del grup a finals de 2.007

 

Chambao (2007)

Col.laboració d'estudi amb aquest popular grup, que va donar amb aquest disc ("Con otro aire") un gir cap als sons acústics i tradicionals barrejats amb la seua ja coneguda fusió d'electrònica i sonoritats aflamencades.

 

Dravides (2007)

Durant una de les seues estades a Grècia, vaig entrar a formar part d'aquest grup dedicat a la música de Creta sota la direcció del compositor i sonador de lauto Antonis Frangadakis, vell amic.

 

Al Andalus Project (2006-2007)

Col.laboració amb els alemanys Estampie que va acabar com el "rosari de l'aurora", i va donar com a fruits un grapat de concerts i un disc mediocre que ni fu ni fa...

 

Sèrie de documentals "Linatakalam" (2006)

Emilio Garrido (La bañera de Ulises - RN3) fou l'assessor musical d'aquesta sèrie de documentals al voltant de les cultures de la Mediterrània i que va emetre La 2 de TVE. La música triada va ser la de L'Ham de Foc.

 

Frescos de la Catedral de València (2006)

Interessantíssim projecte de la Capella de Ministrers per a la reconstrucció d'una dotzena d'instruments medievals a partir dels frescos trobats per casualitat a la catedral de València l'any 2.005, i en el qual vaig participar, durant la reconstrucció i després amb l'enregistrament d'un CD, com a assessor i intèrpret de llaüt.

 

L'Ham de Foc+Ross Daly (2005-2006)

L'Ham de Foc i el mestre Ross Daly van unir forces per donar uns pocs concerts inoblidables que no van tindre cap tipus de ressò mediàtic degut a la ja coneguda ignorància de la majoria de mitjans de parla catalana en quant a grups de música que no estiguen en l'oficina d'algun mànager "del régimen".

 

Col.lectiu Alfàndech (2005)

Associació creada amb l'objectiu d'organitzar trobades, tallers i cursos dedicats als instruments tradicionals de corda, i de la que podem dir amb molt d'orgull que no va rebre mai cap subvenció ni ajuda pública.

 

Luigi Cinque (2005)

Vaig formar part d'aquest projecte amb el sicilià Luigi Cinque, la sarda Elena Ledda, el cor Os Ganhoes de l'Alentejo portuguès i altres músics. La col·laboració va consistir en diversos concerts a Andalusia, sud de Portugal i la Toscana italiana  i l'enregistrament del DVD "Alentejo History ".

 

Aljub (2005)

Aquest és el projecte de l'amic Joansa Maravilla, a qui vaig tindre el plaer de donar una maneta en alguns concerts pels Països Catalans.

 

Tirant i Carmesina (2004)

Vaig composar la música per a aquest espectacle del grup de teatre de carrer Visitants. Els enregistraments es van realitzar a cavall entre València, Salònica i Atenes amb músics grecs i valencians.

 

Rondalla de Mislata (2004)

En la línia més dura del folklore, durant uns mesos tocar la bandúrria en aquesta formació folklòrica.

 

Cant d'Estil (2002-2005)

Com a grup paral·lel de La Beniterrània, vaig tindre el privilegi de viure la tradició de l'Horta de València de primera mà participant a guitarraes amb Apa i Teresa, aprenent així els pals i modes del Cant d'Estil durant tres anys, tocant guitarra i guitarró.

 

Miquel Gil (1997-2002)

Cantautor valencià amb el que viag treballar molt estretament com a músic, productor i arranjador en les seus dues etapes, la de cantant de rumbes en castellà i la de folk en català fins a l'edició del seu primer disc en català, "Orgànic".

 

Fires Medievals (1998-2001)

Durant alguns anys, vaig actuar tocant la meua viola de roda a fires medievals del País Valencià, junt amb músics del cercle tradicional com Eduard Navarro, Joansa Maravilla, Dídac Palau, Rafa Gisbert "Cato" i molts altres. E vaig vore obligat a abandonar fart de passejar-me dies sencers amunt i avall vestit amb unes ridícules calces que a més a més em produïen un intens dolor testicular.

 

La Beniterrània (2002)

Grup encara en actiu dedicat al repertori de cant tradicional valencià amb les potents veus d'Apa i Teresa. La meua participació va ser puntual, i va acabar just abans de l'enregistrament del primer disc del grup, quina pena...

 

Cançons de la Cançó (2001)

Projecte dedicat a la cançó valenciana amb Paco Muñoz i Lluís Miquel. Els arranjaments eren d'Enric Murillo. Vaig treballar sota la seua direcció per a encàrrecs de publicitat, audiovisuals, documentals, cine i altres produccions.

 

Músic de Carrer (2001-2008)

Els carrers de Salònica i Girona entre d'altres ciutats van ser testimonis d'aquesta dura però entranyable etapa.

 

Mana Teji (2000)

Cantant índia que va aterrar a València durant uns mesos i que vaig acompanyar en alguns concerts per València. Breu i bonic.

 

Malaventura (2000)

Vaig composar la música per a aquest curtmetratge, una iniciativa d’animació realitzada pel director Felipe G. Rodero a partir de l’espectacle “Malasort” del Teatre Buffo. En aquest curt conta amb llenguatge cinematogràfic, el treball de la marionetista Empar Claramunt, amb el seu espectacle. “Malaventura”, inspirada en un conte d'Italo Calvino, va guanyar diferents premis a Sant Sebastià, Quart de Poblet i mencions especials a Vitòria i Valladolid.

 

El cau del Llop (2000)

Ja havia col·laborat amb unes pinzellades al primer disc d'aquesta formació folk valenciana, i uns anys després els vaig acompanyar en alguns concerts pel País Valencià i Catalunya.

 

La Corda Fluixa (2000)

Fugaç però entranyable projecte dedicat als instruments de corda amb Josep Maravilla (més tard tècnic de so de L'Ham de Foc), Bernat Pellicer (futur bateria d'Urbàlia Rurana) i Néstor Mont.

 

Cendraires (1998-1999)

Passí a formar part d'aquesta banda d'Algemesí durant la gravació del seu únic disc, i vaig tocar als seus directes fins a la seua dissolució.

 

Los Girasoules (1994)

Grup valencià de pop estil "cuarenta principales" en el que vaig participar com a músic llogat en una gira per Puerto Rico. Tot i que a Espanya no van ser mai massa coneguts, a aquell país caribeny van assolir un gran èxit i foren tractats com a estrelles del rock. Malgrat els aspectes positius de l'experiència, la primera frase que vaig pronunciar al tornar a casa va ser: "-¡Una y no más, santo Tomás...!"

 

Margaritas y Cerdos (1993-1998)

Primera banda que vaig muntar, amb la cantant Cándida Sanchis i el guitarrista Pasqual Brisa. Es tractava d'un grup de rock amb influències de les bandes dels '70 i un so molt personal donat per la utilització d'instruments tradicionals de la meua creixent col·lecció, i que marcaria la meua trajectòria en els següents anys. A la bateria hi era Diego López, futur percussionista de L'Ham de Foc.

 

Dislate Acre (1992-1995)

Experiència musical surrealista perpetrada pel cervell malaltís del gran Nacho Rosat i el seu seguici de tarats d'ànimes turmentades entre els quals em trobava . No va gaudir d'una gran difusió, però fou un període de gran creativitat i experimentació, barrejant música, poesia, absurd i arts plàstiques. Hi participava la cantant Cándida Sanchis, amb qui Efrén formà poc després Margaritas y Cerdos.


 

TORNAR A PÀGINA PRINCIPAL